NieuwsNieuwsberichten

“Zorg dat je een aparte werkplek hebt”

Sinds de coronacrisis zijn we massaal gaan thuiswerken, ook bij Isolco. Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar hoe dit het werk en de mentale gezondheid van werknemers beïnvloedt, maar ook bijvoorbeeld naar wat voor effect je kleding heeft op je productiviteit. Wij vragen het aan onze eigen medewerkers. Als eerste aan de beurt; Laura Erens, Marketing Communicatie Specialist.

Hoe ervaar jij het thuiswerken?
Op zich heel goed, ik kan mijn werk prima vanuit thuis doen. Eerder waren er nog wel wat zaken die ik vanuit kantoor moest doen en daarvoor ging ik dan ook af en toe, maar sinds kort kan ik alles vanuit huis en dat gaat goed. Wat ik wel jammer vind is dat we best veel marketing activiteiten, zoals beurzen en evenementen hebben moet annuleren. Dat betekent dat ik wat creatiever moet omgaan met de marketing en meer op online moet focussen.

Wat is voor jou het grootste verschil met op kantoor werken?
Natuurlijk het contact met collega’s, alhoewel ik wel merk dat ik nu vaker een belletje krijg van sommige collega’s en dat we ook wel bijpraten aan de telefoon of via Skype, maar af en toe zou het ook fijn zijn om face to face iets te kunnen bespreken.

Wat zijn de voor- en nadelen?
Een groot voordeel vind ik wel de vrijheid dat je zelf je dag kan indelen. Zo kan ik bijvoorbeeld ‘s middags even de hond kan uitlaten. Ook kan ik me voor bepaalde zaken thuis beter concentreren omdat je niet gestoord wordt. Het nadeel vind ik het gebrek aan persoonlijk contact.

Hoe ziet je werkplek eruit?
Die is recent veranderd. In het begin zat ik gewoon met mijn laptop aan de keukentafel, maar dat vond ik toch niet ideaal. Sinds kort heb ik dus een kleine home-office ingericht in een van de slaapkamers en dat werkt veel fijner.

Uit onderzoek blijkt dat de kleren die je draagt je productiviteit beïnvloedt. Als je de hele dag in je pyjama blijft zitten ben je minder productief dan wanneer je je aankleedt zoals je zou doen als je naar kantoor gaat.
Wat draag jij als je vanuit thuis werkt?
Ik moet toegeven dat ik niet ’s ochtends al meteen in een outfit schiet die ik normaal naar kantoor aan zou doen. Vaak loop ik nog wel even in mijn pyjama of iets dergelijks en kleed me later in de ochtend aan zoals ik altijd zou doen. Wel vrij casual, maar dat is het op kantoor ook meestal wel.

Hoe zou je het in de toekomst het liefst zien?
Het liefst zou ik een combinatie hebben van op kantoor en thuis werken. Bijvoorbeeld 2 dagen op kantoor en 3 dagen thuis, of andersom. Het lijkt mij fijn om de vrijheid te behouden dat het mogelijk is om vanuit huis te werken, maar om voor de afwisseling en het contact ook naar kantoor te kunnen.

Wat is jouw tip voor andere thuiswerkers om het zo aangenaam mogelijk te maken of wat heeft jou geholpen?
Zorg dat je echt een aparte werkplek hebt als dat mogelijk is. In ieder geval een apart bureau en het liefst in een aparte ruimte, zodat je ongestoord je werk kan doen en toch meer het gevoel hebt van “naar je werk gaan” of “naar kantoor gaan”.

Bron: https://www.wsj.com/articles/the-science-behind-wfh-dressing-for-zoom-11600626704