NieuwsNieuwsberichten

“Het gevaar is dat je te lang doorgaat en privé en zakelijk door elkaar lopen”

Henk Beems, onze Controller, is met zijn 71 jaar onze oudste medewerker en behoort daardoor ook tot de risicogroep. Wanneer hij thuiswerkt zit hij het liefst op de oude stoel van zijn opa, maar toch komt hij het liefst nog enkele dagen per week naar kantoor. Wij vroegen hem waarom.

Jij werkt nog steeds enkele dagen per week op kantoor. Waarom kies je ervoor om toch niet alle dagen vanuit thuis te werken?

Ik werk twee dagen op kantoor en twee dagen thuis. De verantwoordelijkheid voor het in control zijn van de bedrijven blijft natuurlijk. Dat noopt me om ook naar kantoor te gaan.

Hoe ervaar jij de dagen dat je thuiswerkt?

Ik zit al vroeg achter mijn laptop, in de zomer al voor zeven uur.  Koffie erbij, de kat op de vensterbank en als ik geluk heb twee groene spechten op het grasveld. Een compleet nieuwe dag lacht me toe. Het gevaar is wel dat je te lang doorgaat en privé en zakelijk door elkaar gaan lopen.

Hoe ziet je werkplek (thuis) eruit?

De oude slaapkamer van mijn oudste zoon heb ik gepromoveerd tot kantoor. Bij mijn bureau behoort een bureaustoel. Aan de bureaustoel ben ik verknocht, deze is meer dan tachtig jaar oud en is nog van mijn opa geweest. Bovendien zit de stoel perfect.

Wat is voor jou het grootste verschil met op kantoor werken?

Wanneer ik thuiswerk zorg ik er voor dat ik de benodigde documenten beschikbaar heb. Dat kunnen fysieke documenten maar ook bestanden zijn die ik via het netwerk kan ophalen. De uitzoekklussen en beleidsstukken  bewaar ik meer voor het thuiswerken. De omgeving thuis is rustiger dan op kantoor.

Met 71 jaar ben je onze oudste medewerker en behoor je tevens tot de risicogroep. Ervaar je deze tijd als extra moeilijk en let je extra op daardoor?

Wat betreft het opvolgen van de corona-regels zijn mijn vrouw en ik strak in de leer.  Je familieleven en je overige sociale leven staat deels op een laag pitje. Niet leuk maar zolang het coronavirus rondwaart moet je je maar schikken.

Uit onderzoek blijkt dat 2 op 5 personen aangeeft sinds het thuiswerken meer fysieke klachten te ervaren en 1 op 10 brengt vaker een bezoek aan de fysio. Merk jij lichamelijk ook gevolgen van het meer thuiswerken?

Nee, integendeel, ik ben een buitenmens en hou ervan om fysiek bezig te zijn in en om mijn woning. Ik heb een grote tuin en die vergt het nodige onderhoud.  Je merkt wel wanneer je de gehele dag buiten gewerkt hebt dat je geen veertig meer bent. Maar dat zie ik ‘s morgens in de spiegel ook al. 

Wat vind jij een ideale balans tussen thuis- en op kantoor werken?

Drie dagen thuis en één dag op kantoor.

Wat is jouw tip voor andere thuiswerkers om het zo aangenaam mogelijk te maken of wat heeft jou geholpen?

Blijf vooral jezelf. Zorg ervoor dat je een goede werkplek inricht met een stoel die bij je past.