NieuwsNieuwsberichten

“Het is jammer dat ik deze speciale tijd niet meer kan delen”

Wat als je door de huidige situatie niet alleen gedwongen moet thuiswerken, maar ook nog in verwachting bent van je eerste kindje én midden in een grote verbouwing zit? Wij vroegen aan Janine van Cann, momenteel Hoofd Verkoop Binnendienst en vanaf 1 januari Inkoper en HR-functionaris, hoe zij dit ervaart.

Hoe ervaar jij het thuiswerken?

Het was even wennen, vooral in het voorjaar, gezien we toen tijdelijk geen dak hadden. De coronacrisis kwam helaas tegelijk met onze renovatie thuis. Onze hond Layka was er meteen heel blij mee, gezien mijn vriend vaak maar kort met haar kon wandelen en ik nu lekker langere stukken met haar kon doen.

Qua werkzaamheden heb ik de kans aangegrepen de geplande digitalisering versneld in te voeren. We werkten op de verkoop al bijna geheel digitaal, maar voor een bedrijf met groene ambities mocht er toch nog net wat minder geprint worden. De omslag ging bijna naadloos en we hebben een enorme verbetering gemaakt.

Wat is voor jou het grootste verschil met op kantoor werken?

Er zijn minder terloopse gesprekken, wat jammer is, maar ik merk wel dat als je iemand aan de lijn hebt de gesprekken wel vaker een bepaalde diepgang hebben. Je hebt immers minder spontane ‘babbels’, maar wel een hoop privacy. Voor mijn toekomstige functie in HR is dat soms een zeer welkome aanwinst.

Je bent momenteel in verwachting van jullie eerste kindje. Uit onderzoek is gebleken dat er tijdens de lockdown minder vroeggeboortes plaatsvinden, omdat de moeders wat meer rust ervaren thuis, door o.a. geen reistijd en meer flexibiliteit om te rusten en pauzes te nemen. Nu zit jij wel middenin een verbouwing, ervaar jij toch extra rust door het thuiswerken, en wegen de voordelen toch op tegen de nadelen?

Een groot voordeel van het thuis kunnen werken als je zwanger bent is het toiletgebruik. Helaas heb ik veel last gehad van misselijkheid en ik hoef ook nooit met hoge nood op mijn collega’s te wachten 😉. Daarbij kan ik me lekker comfortabel kleden, wat erg fijn is met een zwangere buik, en ben ik wel thuis voor het beantwoorden van vragen van de bouwvakkers.

Een nadeel vindt ik dat ik deze speciale tijd ook minder kan delen – niet alleen met collega’s maar ook in privé sferen. Afstand houden is in dat opzicht wel gezond, maar ook een minpuntje.

Hoe ziet je werkplek eruit?

Die veranderd af en toe. Gelukkig is de verbouwing bijna klaar en kan ik binnenkort weer achter mijn verstelbare bureau zitten. Eerst zat ik vrij gezellig naast de kachel maar inmiddels ben ik verhuisd naar de garage. Gelukkig heb ik altijd gezelschap van onze Golden Retriever Layka.

Hoe zou je het in de toekomst het liefst zien?

Het liefst zou ik een combinatie hebben van op kantoor en thuis werken. Thuis ben je toch iets geconcentreerder aan de slag, maar ik zou absoluut graag kantoordagen behouden want ik houd van een open deur beleid – voor sommigen is de telefoon of mail toch een hindernis.

Wat is jouw tip voor andere thuiswerkers om het zo aangenaam mogelijk te maken of wat heeft jou geholpen?

Een goede houding, tussendoor niet vergeten te drinken en beweging. Als je geen hond hebt die je herinnert aan opstaan – zet dan een herinnering in je agenda of download een app. Zorg ervoor dat je toch minimaal elk 1 uur even een klein stukje door je huis of tuin loopt – al is het om de was in de droger te doen – en gebruik je pauzes om kort te sporten.

Zelf wandel of fiets ik vier dagen langere stukken met Layka en de vijfde dag ging/ga ik zwemmen (zolang de maatregelen het toestaan), en doe ik tussendoor elk uur een aantal fysio oefeningen.

Na dat uurtje pauze kun je weer fris en opgeladen aan de slag!

 

https://www.bd.nl/brabant/zwanger-tijdens-de-coronacrisis-minder-vroeggeboortes-tijdens-de-lockdown~abbc303e/