NieuwsNieuwsberichten

Isolco verkent mogelijkheden voor Cradle to Cradle combipaneel

Bij Isolco B.V. zijn we voortdurend op zoek naar manieren om ons bedrijf en onze producten verder te ontwikkelen en te verbeteren. Nu onderwerpen als circulariteit en duurzaam bouwen steeds belangrijker worden, willen we als bedrijf hier actief over meedenken en vooruitstrevend zijn op dit gebied. We bieden reeds Cradle to Cradle gecertificeerde houtwol aan. Echter willen we graag nog een stap verder gaan, door ook Cradle to Cradle gecertificeerde combipanelen te kunnen aanbieden. Door deel te nemen aan het project Building on Mycelium hopen we actief mee te kunnen denken over het ontwikkelen en implementeren van dit duurzame materiaal. Op 16 april 2019 vond de kick-off van dit project plaats in Breda, waaraan Wesly Heijnen, onze Beheerde Infrastructuur, Kwaliteit en Veiligheid, deelnam.

Klimaatverandering en uitputting van grondstoffen zijn twee van de grootste maatschappelijke uitdagingen de dag van vandaag. Het verlagen van het energieverbruik en het gerelateerde gebruik van fossiele brandstoffen en fossiel-gebaseerde materialen is noodzakelijk voor de toekomst. Momenteel is 40% van het totale Europese energieverbruik en ongeveer 45% van de CO2-uitstoot gerelateerd aan de bouw en het verbruik van gebouwen (EC, 2015). Bijna de helft van deze energie zit in materialen. Het ontwikkelen van duurzame materialen als vervanging voor traditionele bouwmaterialen is daarom een ​​steeds groter wordend probleem.

Voor het project “Building On Mycelium” onderzoeken Hogeschool Avans, Hogeschool van Arnhem, de Universiteit van Utrecht en de industriële partners hoe de lokaal beschikbare organische afvalstromen kunnen worden gebruikt om mycelium biocomposieten te produceren, met eigenschappen die ze geschikt maken voor de bouwsector. In dit project zal de nadruk liggen op het bestuderen van het gebruik van de biocomposiet als grondstof voor de vervaardiging van meubels of binnen panelen (isolatie of akoestisch).

Mycelium-biocomposieten hebben een groot potentieel om de traditionele fossiel-gebaseerde bouwmaterialen te vervangen. Mycelium is het ‘wortelnetwerk’ van paddenstoelen, dat fungeert als een natuurlijke lijm om biomassa te binden. Mycelium groeit door de biomassa, die tegelijkertijd functioneert als een groeisubstraat en een biocomposiet matrix. Verschillende organische reststromen zoals stro, zaagsel of ander landbouwafval kunnen als substraat worden gebruikt, daarom zijn myceliumbiocomposieten volledig natuurlijke, niet-toxische, biologische materialen die lokaal kunnen worden gekweekt en na gebruik kunnen worden gecomposteerd (Jones et al., 2018). ).

Tijdens de kick-off op 16 april hebben we kennis gemaakt met de reeds bestaande Mycelium producten om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Daarbij hebben we actief meegedacht over de wenselijke eigenschappen van het materiaal alsook de variërende productiemogelijkheden en de eigenschappen die aan het eindproduct worden toegevoegd door bepaalde manieren van productie. Ook kregen de deelnemers de kans om met elkaar in gesprek te gaan en kennis en ideeën uit te wisselen. Al met al een leerzame dag en een interessant project om te blijven volgen!