NieuwsNieuwsberichtenTroldtekt

Troldtekt gecertificeerd op gold-niveau Cradle to Cradle

Tien jaar na de eerste Cradle to Cradle-certificering is het hele assortiment Troldtekt cementgebonden houtwolproducten nu bevorderd tot goudniveau. Een echte mijlpaal! Troldtekt heeft zelfs het hoogste niveau – platina – bereikt binnen material health, één van de vijf categorieën in de Cradle to Cradle-certificering.

De nieuwe gold-level certificering is behaald na de overstap naar een nieuw verftype. De gezondheid van het materiaal, en met name de conserveringsmiddelen in de verf, vormden de enige belemmering voor het behalen van het gold-certificaat. Daarom zijn de nieuwe verfrecepten een echte mijlpaal voor Troldtekt.

Het complete assortiment van Troldtekt cementgebonden houtwolproducten in natuurlijk hout of geverfd in de standaardkleuren wit, grijs en zwart is gecertificeerd op gold-niveau. De certificering heeft ook betrekking op de designseries en de gloednieuwe CO2-negatieve akoestische panelen op basis van de cementsoort FUTURECEM™.

Nieuwe recepten zijn duurzamer

In de praktijk betekent het systematisch werken met Cradle to Cradle dat Troldtekt een grondige kennis heeft van alle ingrediënten in de akoestische panelen, tot op 100 delen per miljoen. Analyses hebben aangetoond dat de panelen geen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor mens of milieu. Gezonde ingrediënten zijn een voorwaarde om producten opnieuw in nieuwe biologische en technische cycli te kunnen introduceren. En gezonde kringlopen zijn de ruggengraat van de circulaire economie.

De conserveringsmiddelen – biociden – in de verf voor de akoestische panelen stonden tot nu toe het behalen van een Cradle to Cradle-certificering op gold-niveau in de weg. Er zijn nu echter met succes recepten ontwikkeld die gebruik maken van nieuwere en duurzamere conserveringstechnologie.

Geen schadelijke biociden

“Conserveringsmiddelen zijn nodig om te voorkomen dat we grote hoeveelheden verf moeten weggooien als gevolg van bederf en frequente kleurveranderingen tijdens de productie. Sinds we in 2016 onze nieuwe verffaciliteit hebben geïnstalleerd, hebben we overtollige verf – of ‘overspray’ zoals het wordt genoemd – uit onze spuitcabines verzameld en gerecycled, waardoor de hoeveelheid verf die we verspillen met 70 procent is afgenomen. Als we de conserveringsmiddelen zouden verwijderen, zouden we de overspray niet meer kunnen gebruiken vanwege microbiële aantasting. En dit zou resulteren in een totale verspilling van ongeveer 200.000 liter verf per jaar,” legt Vibeke Pedersen uit, hoofd van de afdeling Engineering bij Troldtekt A/S.

“Na langdurige discussies met onze verfleveranciers zijn we nu uitgekomen op een nieuw en duurzaam verfrecept dat geen schadelijke biociden bevat. De nieuwe verf is echter nog steeds voldoende duurzaam om de overspray te kunnen recyclen. Dit heeft productontwikkeling en uitgebreide tests van de recepten in onze productie gevergd. Veel hard werk heeft dus de weg geëffend voor onze certificering op Gold-niveau,” zegt ze.

Lees hier meer over de gold-certificering van Troldtekt.